MPloyment Housing

De woning die past bij jou!

Uit huis gaan moeilijker voor jongeren

Jongeren moeilijker uit huis

Van alle jongeren die graag op zichzelf willen wonen, slaagde slechts 45 procent erin om daadwerkelijk uit huis te gaan. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Tussen 2015 en 2017 lukte het nog 51 procent van de jongeren om te verhuizen.

Moeite met verhuizen in de Randstad

Vooral in de Randstad is het voor jongeren moeilijker om zelfstandig te gaan wonen. In andere delen van Nederland is het slagingspercentage van jongeren die uit huis willen hoger. Dit komt doordat de huurprijzen van studentenkamers en woningen, evenals de aankoopprijzen van woningen, in de Randstad hoger liggen dan in andere delen van Nederland.

Duurdere studentenkamers

Studentenkamers worden steeds moeilijker te betalen. De prijzen van studentenkamers stegen in het laatste kwartaal gemiddeld met meer dan 5 procent vergeleken met een jaar eerder. Amsterdam is de duurste stad om op kamers te gaan, met een gemiddelde huurprijs van 951 euro per maand. Daarna volgen Utrecht en Den Haag met respectievelijk 800 en 745 euro per maand. Veel goedkoper zijn Wageningen met een huurprijs van 376 euro per maand, Enschede met 381 euro per maand en Leeuwarden met 404 euro per maand.

Toenemende concurrentie

De concurrentie voor studentenkamers stijgt. In 2023 waren er gemiddeld nog 18 geïnteresseerden per studentenkamer. Dat aantal is opgelopen tot 20 geïnteresseerden per kamer.

Populariteit van koopwoningen

Steeds meer jongeren willen vanuit hun ouderlijk huis meteen naar een koopwoning verhuizen. In 2021 was dat 46 procent, terwijl dat van 2015 tot 2017 nog een derde van de jongeren betrof. Thuiswonende jongeren die graag een woning willen kopen, verhuisden echter vaker naar een huurwoning. Tussen 2021 en 2023 ging 46 procent van deze groep naar een huurwoning, terwijl tussen 2015 en 2017 twee derde van de jongeren die een koopwoning wilden, daarin slaagden.

Duurdere huur- en koopwoningen

Zowel huurwoningen als koopwoningen zijn veel duurder geworden. In het eerste kwartaal van 2024 steeg de gemiddelde huurprijs per maand van een woning met 8,6 procent vergeleken met 2023. Koopwoningen waren in het eerste kwartaal van 2024 3,7 procent duurder dan in hetzelfde kwartaal van 2023.

Uit huis gaan moeilijker voor jongeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven