Er zullen waarschijnlijk veel meer nieuwbouwwoningen bijkomen in de komende jaren. In het tweede kwartaal van 2024 zijn er namelijk 3.300 meer bouwvergunningen verleend dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. In totaal zijn dit 18.800 nieuwe vergunningen. De meeste nieuwbouwwoningen zullen naar verwachting in 2026 klaar zijn, omdat een huis gemiddeld binnen twee jaar na het verlenen van de vergunning wordt gebouwd.
Plannen van het kabinet
De toename van het aantal nieuwbouwwoningen is belangrijk voor het aanpakken van de woningnood. Het kabinet wil elk jaar 100.000 nieuwe woningen laten bouwen. De afgelopen jaren is deze doelstelling steeds niet gehaald. Vorig jaar was er zelfs een grote afname van het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen. Dat kwam onder andere door de daling van de huizenprijzen, de gestegen bouwkosten en de hoge rente.
Gevolgen van stijgende bouwkosten
Hoewel er meer vergunningen worden verleend, blijven de bouwkosten voor zowel woningen als bedrijfsgebouwen stijgen. De bouwkosten voor nieuwbouwwoningen stegen in 2024 met 25 procent naar 3,5 miljoen euro. Dit kan allerlei gevolgen hebben, zoals:
- Hogere huizenprijzen van nieuwbouw, waardoor er meer vraag ontstaat naar bestaande bouw
- Minder bouw van nieuwe huizen, omdat bouwbedrijven minder winst kunnen maken als de kosten te hoog worden.
- Vertraging van projecten, omdat bouwbedrijven mogelijk extra financiering moeten vinden.
Omzet van bouwbedrijven
Het gestegen aantal vergunningen leidt niet meteen tot een hogere omzet voor bouwbedrijven. In het tweede kwartaal van 2024 groeide de omzet van bouwbedrijven met maar 1,9 procent. Dit was veel lager dan de groei in 2023. Vooral kleine en gespecialiseerde bouwbedrijven hadden nauwelijks meer omzet.
Faillissementen blijven hoog
Er waren 158 faillissementen in de bouw in het tweede kwartaal van 2024, precies hetzelfde aantal als in het eerste kwartaal van 2023. Dit is het hoogste aantal sinds het vierde kwartaal van 2015, toen er 201 faillissementen waren. Na een stijging vanaf begin 2023 lijkt het aantal faillissementen nu weer redelijk constant.