MPloyment Housing

De woning die past bij jou!

Tekort aan studentenwoningen alsmaar groter

Tekort studentenwoningen

In oktober vorig jaar maakte Kences Kenniscentrum Studentenhuisvesting bekend dat het tekort aan stundentenwoningen met 4,5 duizend was toegenomen tot 26,5 duizend. Naar verwachting zullen daar in de periode tot eind 2029 nog een 57 duizend woningen bijkomen.

Oorzaak tekort

De groeiende toestroom van internationale studenten is de belangrijkste verklaring voor het toenemend studentenaantal in Nederland. Ook gaan Nederlandse universitaire studenten vaker op kamers dan hbo-studenten. Om dit probleem op te lossen, is een actief beleid van gemeenten nodig. Daarnaast is het van belang de huisvesters, studenten, onderwijsinstellingen en de landelijke overheid goed samenwerken. Het tekort aan studentenwoningen zorgt voor verspilling van motivatie en talent. In de praktijk blijkt namelijk dat sommige studenten niet altijd de studie volgen die hun voorkeur heeft omdat de opleiding te ver van hun ouderlijk huis wordt gegeven en het niet mogelijk is om daar een kamer te huren.

Betaalbaarheid woningen

Ook de betaalbaarheid van de studentenwoningen vormt een probleem. Maar liefst 43% van de thuiswonende studenten gaat niet op kamers omdat de huren te hoog zijn. Eind vorig jaar besteedde studenten gemiddeld 46% van hun inkomen aan de huur van hun kamer. Twee jaar eerder was dit nog 43%.  Dankzij de huurbevriezing van 2021 bleef het daarbij. Zonder deze maatregel waren de huurprijzen misschien tot nog grotere hoogte gestegen. De stijging van de geïndexeerde huurprijzen is groot: 13% gestegen sinds 2013.

Tekort aan studentenwoningen alsmaar groter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven