MPloyment Housing

De woning die past bij jou!

Meer voordeel hogere inkomens: hypotheekrenteaftrek in 2025

De regels voor hypotheekrenteaftrek veranderen in 2025. Jarenlang werd deze aftrek afgebouwd om de huizenmarkt eerlijker te maken. Maar met het nieuwe Belastingplan wordt dat anders. Mensen met een hoger inkomen krijgen meer voordeel, terwijl mensen met een lager inkomen erop achteruitgaan. Dit zorgt voor veel kritiek van economen, die willen dat de Eerste Kamer ingrijpt.

Veranderingen in het Belastingplan 2025

In het nieuwe belastingplan voert het kabinet een derde belastingtarief in. Het laagste tarief gaat omlaag van 36,97 procent naar 35,82 procent. Voor inkomens tussen 38.098 euro en 75.518 euro komt een nieuw midden tarief van 37,48 procent. Het hoogste tarief blijft 49,5 procent. Voorheen konden alle inkomens de hypotheekrente tegen hetzelfde lage tarief aftrekken, maar nu mogen hogere inkomens dit tegen het midden tarief doen. Dit betekent meer voordeel voor hen. Mensen met een lager inkomen krijgen geen voordeel. Integendeel zij gaan er zelfs een beetje op achteruit.

Kritiek op de nieuwe regels

Econoom Raymond Gradus vindt het verhogen van de aftrek voor hogere inkomens niet slim. Hij zegt dat de aftrek sinds 2013 juist werd afgebouwd om te voorkomen dat mensen teveel lenen en om de huizenprijzen omlaag te krijgen. Het verhogen van de aftrek voor hogere inkomens zou deze doelen juist tegenwerken en de druk op de woningmarkt vergroten. Ook breekt Nederland hiermee de belofte aan de Europese Unie om de hypotheekrenteaftrek te verminderen tot ongeveer 37 procent.

Weinig voordeel

Hoewel de verandering veel invloed kan hebben op de samenleving, zijn de voordelen voor individuele huishoudens klein. Een huishouden met een inkomen van 60 duizend euro en 12 duizend euro aan hypotheekrente bespaart maar 39 euro per jaar. Als voor iedereen dezelfde aftrek tegen het laagste tarief zou gelden, levert dit volgens Gradus de overheid jaarlijks zo’n 400 miljoen euro op. Dit geld had anders gebruikt kunnen worden, zoals voor sociale woningbouw of voor het aanpakken van de woningcrisis.

Oproep aan de Eerste Kamer

Veel critici vragen de Eerste Kamer om haar taak als controleur van de wetgeving serieus te nemen. De verhoging van de aftrek is niet alleen in strijd met eerdere afspraken, maar kan ook problemen veroorzaken met de Europese Unie. Nederland kan 4 miljard euro aan herstelgelden mislopen als de EU vindt dat ons land zich niet aan zijn beloftes houdt.

Meer voordeel hogere inkomens: hypotheekrenteaftrek in 2025

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven