Vanaf 2025 gaan huurders in Nederland het financieel wat beter krijgen. Het kabinet heeft plannen aangekondigd om het huurtoeslagstelsel te versoepelen en uit te breiden. Dit heeft invloed op duizenden huishoudens die meer huurtoeslag gaan ontvangen. Ook komen er meer mensen in aanmerking voor deze ondersteuning.
Huurtoeslag wordt eenvoudiger en hoger
Vanaf 2025 zullen de meeste huurders meer huurtoeslag ontvangen. Gemiddeld gaat het om zo’n 12 euro per maand per huishouden, afhankelijk van de persoonlijke situatie. Deze verhoging komt voort uit een wijziging in de manier waarop huurtoeslag wordt berekend. De regels worden vereenvoudigd en de overheid trekt extra geld uit om huurders te ondersteunen. In 2025 wordt hiervoor 215 miljoen euro beschikbaar gesteld. Vanaf 2026 komt er een structurele verhoging naar 650 miljoen euro.
170 duizend huishoudens krijgen huurtoeslag
Een belangrijk voordeel van de nieuwe regels is dat 170.000 huishoudens die momenteel geen recht hebben op huurtoeslag, dit vanaf 2026 wel krijgen. Dit geldt voor mensen die nu in een te duur huis wonen, boven de maximale huurgrens van 880 euro per maand. In het nieuwe systeem kunnen ze alsnog huurtoeslag aanvragen, maar alleen over het deel van de huur dat onder de grens valt. Dit kan hen gemiddeld 175 euro per maand opleveren, wat huishoudens helpt die worstelen met het betalen van hun huur.
Regels voor jongeren worden versoepeld
Ook jongeren gaan profiteren van de veranderingen. Tot nu toe konden jongeren alleen huurtoeslag aanvragen als hun huur lager was dan 454 euro per maand. Dit geldt straks niet meer. Ze kunnen huurtoeslag aanvragen voor huur boven dit bedrag, maar alleen over het gedeelte van de huur dat tot dit bedrag reikt. Bovendien krijgen jongeren al vanaf hun 21ste recht op de volledige huurtoeslag. Nu is het vanaf 23 jaar.
Geen huurtoeslag meer voor servicekosten
Er zijn ook enkele nadelen aan de veranderingen. Vanaf 2026 kunnen huurders geen huurtoeslag meer aanvragen voor gemeenschappelijke servicekosten, zoals kosten voor de schoonmaak van een trappenhuis of het onderhoud van een lift. Dit kan ervoor zorgen dat sommige huurders, vooral die in appartementencomplexen, minder huurtoeslag ontvangen. Gemiddeld zal dit zo’n 9 euro per maand schelen. Ondanks dit zal 80 procent van de mensen die een huurtoeslag ontvangen er nog steeds financieel op vooruitgaan.
Minder snelle afname huurtoeslag bij hoger inkomen
Een andere belangrijke wijziging is de manier waarop huurtoeslag afneemt als het inkomen stijgt. In het huidige systeem verliezen veel mensen hun huurtoeslag zodra hun inkomen iets toeneemt. Dit verandert in 2025. Vanaf dat moment wordt de afbouw minder snel doorgevoerd. Huurders behouden hierdoor langer hun toeslag, zelfs als ze meer gaan verdienen. Dit draagt bij aan het doel van het kabinet om werken financieel aantrekkelijker te maken.