De woningmarkt in Nederland bevindt zich al vanaf de Tweede Wereldoorlog in een crisis. Hoewel de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) onlangs is aangepast en de betaalbaarheidsgrens in 2025 stijgt naar 450 duizend euro, kunnen veel huishoudens nog steeds geen betaalbare woning vinden. Volgens recente analyses van het Kadaster is meer dan de helft van de verkochte woningen in de meeste gemeenten duurder dan deze grens. Dit raakt vooral starters en gezinnen zonder eigen geld.
Stijgende huizenprijzen
In het derde kwartaal van 2024 zijn de woningprijzen opnieuw gestegen. De gemiddelde prijs voor een woning bedraagt nu 463 duizend euro, wat een stijging van 10,9 procent betekent ten opzichte van een jaar geleden. In de grootste gemeenten ligt deze gemiddelde prijs zelfs rond de 542 duizend euro, met Amsterdam als uitschieter, waar de gemiddelde prijs van 658 duizend euro bedraagt. Dit maakt het voor starters vrijwel onmogelijk om een huis te kopen, zelfs als ze voldoen aan de inkomenseisen van de NHG.
Verhoging van de NHG-grens
De NHG helpt huizenkopers die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Vanaf 2025 gaat de NHG-grens omhoog naar 450 duizend euro, waardoor meer mensen een hypotheek kunnen krijgen. Maar de inkomenseisen blijven hoog. Voor een huis van 390 duizend euro moet je bijvoorbeeld ongeveer 85 duizend euro per jaar verdienen. Dit betekent dat veel mensen nog steeds geen kans hebben om een huis te kopen.
Gevolgen voor de maatschappij
Het tekort aan betaalbare woningen heeft niet alleen invloed op individuele gezinnen, maar ook op de hele samenleving. Veel jongeren blijven tot ver na hun 35ste bij hun ouders wonen omdat ze geen betaalbare huizen kunnen vinden. Dit zorgt ervoor dat meer mensen in financiële problemen komen en het moeilijker wordt om van werk te wisselen of naar een andere plek te verhuizen.
Mogelijke oplossingen
Er is een grote behoefte aan meer gesprekken in de samenleving en de politiek over de woningmarkt. De verhoging van de NHG-grens en het verlagen van de kosten voor een NHG-hypotheek zijn goede stappen, maar ze zijn niet genoeg. Een goede oplossing bestaat niet alleen uit meer woningen, maar ook om aanpassingen in het beleid die beter aansluit op de behoeften van de mensen nu.