MPloyment Housing

De woning die past bij jou!

Huizenprijzen in EU voor het eerst in negen jaar gezakt

Huizenprijzen in EU voor het eerst in negen jaar gezakt

Huizen in de Europese Unie zijn in prijs gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het is voor het eerst sinds 2014 dat de huizenprijzen in dit landenblok op jaarbasis zijn gedaald. Dat meldt het Europees statistiekbureau Eurostat. 

Huizenprijzen in de Europese Unie

De huizenprijzen zijn in het tweede kwartaal van dit jaar met gemiddeld 1,1 procent gezakt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De zakkende prijzen volgen op de razendsnelle verhoging van de rente door de Europese Centrale Bank (ECB). Deze maatregel is bedoeld om de inflatie omlaag te krijgen. Die hogere leenkosten maken ook hypotheken duurder, waardoor huizenkopers minder ruimte hebben om een hoog bod uit te brengen op een huis.

Aan de verhoging van de rente tot het hoogste niveau ging juist een periode van historische lage rentes vooraf. Dit droeg er jarenlang juist aan bij dat de prijzen voor woningen en ander vastgoed hard stegen.

Hier zijn de dalingen het sterkst

In Nederland waren woningen op jaarbasis 4,3 procent goedkoper, maar maand-op-maand stijgen de huizenprijzen wel weer licht, zo blijkt uit de laatste cijfers van het CBS.

Met een daling van bijna 10 procent vergeleken met vorig jaar was de neergang van de huizenprijzen het sterkst in Duitsland, gevolgd door Denemarken (min 7,6 procent) en Zweden (min 6,8 procent). Niet overal daalden de huizenprijzen. De sterkste stijging mat Eurostat in Kroatië, waar woningen bijna 14 procent duurder waren dan een jaar eerder.

Huizenprijzen in EU voor het eerst in negen jaar gezakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven