MPloyment Housing

De woning die past bij jou!

Huizenprijzen hoger door renteverlagingen en groeiende inkomens

Huizenprijzen hoger

Ook dit jaar gaan de huizenprijzen weer omhoog. ABN AMRO voorspelt een toename van gemiddeld 6 procent, wat zou betekenen dat er een nieuw record wordt gevestigd. De verwachting is dat de huizenprijzen in 2025 met 5 procent stijgen, dus ook dan wordt er een record gevestigd.

ECB

Het is waarschijnlijk dat de Europese Centrale Bank (ECB) later in dit jaar zijn rente zal verlagen. Andere rentes, zoals de hypotheek, dalen daardoor meestal ook. Doordat veel lonen zijn gestegen, komen huizenkopers in aanmerking voor een hogere hypotheek en kunnen daardoor hoger bieden.

Meer woningen verkocht

Het aantal woningen dat verkocht wordt, stijgt ook. Door de hogere rentes, verwachte huurprijsbeperkingen en gestegen belastingen is huren duurder geworden. Veel huurders kiezen er daardoor voor om een huis te kopen.

Blokkades op de woningmarkt

Hoewel het aantal verkochte woningen stijgt, blijft het nog steeds laag. Er komen weinig bestaande woningen op de markt, terwijl de bouw van nieuwbouwwoningen achterblijft. Dit probleem wordt veroorzaakt door personeelstekorten in de bouw, te weinig vraag naar duurdere woningen (woningcorporaties bouwen liever geen goedkopere woningen), de stijgende bouwkosten en de stikstofproblematiek. Het lage aanbod en de hoge vraag drijven de huizenprijzen verder op.

Starters

Relatief veel starters kopen een woning. De startersvrijstelling geeft ze een duwtje in de rug. Starters hoeven bijvoorbeeld geen overdrachtsbelasting te betalen als zij een woning tot 51 duizend euro aanschaffen. Beleggers kopen minder vaak woningen voor de verhuur, waardoor starters minder concurrentie hebben. Het verhuren van woningen is door nieuwe en strengere wetgeving minder aantrekkelijk geworden..

Invloed klimaatverandering

Klimaatverandering zal naar alle waarschijnlijkheid een grotere invloed krijgen op de huizenprijzen. Huiseigenaren zijn zich onvoldoende bewust van de risico’s die klimaatverandering met zich meebrengt en van de maatregelen die genomen kunnen worden om deze risico’s te beperken. Door de invoering van een duidelijk klimaatlabel en het instellen van een verplichting tot verduurzaming bij de aankoop van een woning kan de Nederlandse regering huiseigenaren helpen om beter geïnformeerd te zijn en om de klimaatrisico’s beter in de verkoopprijs te verwerken.

Huizenprijzen hoger door renteverlagingen en groeiende inkomens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven