Het Canadese European Residential Reit (Eres) wil 6900 huurwoningen in Nederland verkopen en zich richten op de Canadese vastgoedmarkt. De aangescherpte huurregels en belastingmaatregels spelen mee in het feit dat de Canadese vastgoedreus zich wil richten op de markt in Canada.
Eres kondigde vorige week al aan dat ze een nieuwe strategie wilde gaan hanteren, maar liet nog in het midden wat dit zou betekenen. Later bleek dat dit betekent dat het Nederlandse bezit wordt afgestoten. Volgens het Fiancieele Dagblad is dit de grootste vastgoeddeal in jaren.
Eres wil zich richten op de Canadese vastgoedmarkt
De woningen die Eres bezit bevinden zich in heel Nederland. Het bedrijf is een dochteronderneming van het Canadese bedrijf Capreit, dat naar eigen zeggen de grootse vastgoedbelegger is van heel Canada, met 67.000 woningen in hun bezit. Met de verkoop van de bijna zeventigduizend Nederlandse woningen wil Eres geld vrijmaken om te investeren in nieuwbouwwoningen op de Canadese markt. De plannen die zijn gemaakt door het kabinet voor de Nederlandse huurmarkt, de nieuwe belastingmaatregelen en de huidige rentesituatie spelen mee in deze beslissing.
De 6900 woningen in Nederland zijn samen ongeveer 1,7 miljard euro waard. Als deze woningen worden verkocht wordt het één van de grootste vastgoedtransacties in jaren. Eres-topman Mark Kenny zegt dat het belastingklimaat in Nederland minder gunstig is geworden. Zo ging de overdrachtsbelasting voor beleggers van 6 naar 10,4 procent. De fiscus kan bij een deal met een andere belegger zo’n 180 miljoen euro tegemoet zien.
Vastgoedbeleggers spelen Monopoly met de Europese huizenmarkt
Niet alleen de gestegen overdrachtsbelasting zit de beleggers niet lekker. Vanaf volgend jaar vallen de vrije sectorhuurwoningen onder de nieuwe huurregeling van Hugo de Jonge. Met deze nieuwe regeling worden verhuurders verplicht om de huur te verlagen.
Buitenlandse beleggers op de Nederlandse woningmarkt liggen al een tijd onder een vergrootglas. “Deze buitenlandse beleggers spelen Monopoly met onze huizen en ze zijn nog maar net begonnen. Huizen worden gezien als een beleggingsobject om winst mee te maken, in plaats van iets om in te wonen,” zei Europarlementariër Kim van Sparrentak vorig jaar hierover. Verschillende landen in Europa kampen met hetzelfde probleem van torenhoge huizenprijzen. Veel hebben dan ook maatregelen genomen om beleggers af te remmen en particulieren meer kans te geven om een woning te kopen.